Menu
NAZAD
 

VAŽNO OBAVEŠTENJE


Dragi korisnici,

Želimo da vas informišemo o zlonamernoj SMS Phishing (Smishing) kampanji koja je ponovo aktuelna i koja cilja korisnike širom zemlje. Zlonamerni pošiljaoci na ovaj način prikupljaju lične podatke (naročito podatke za pristup mobilnom i elektronskom bankarstvu i platnim karticama) i vrše prevare, te vas molimo da obratite posebnu pažnju na email i SMS poruke koje dobijate. Molimo vas da budete oprezni i da ne reagujete na sumnjive SMS poruke od nepoznatih pošiljaoca.

Najčešće vrste prevara uključuju:

1.Poruke od "pošte" koje zahtevaju dopunu adrese radi isporuke paketa:
  • Obratite pažnju na lažne poruke koje izgledaju kao da dolaze od pošte i zahtevaju dopunu ili potvrdu lične adrese. Nemojte pristupati linkovima u takvim porukama niti unositi bilo kakve lične podatke.
2. Lažne kazne koje treba hitno platiti:
  • Možete dobiti poruke koje tvrde da imate neplaćene kazne ili dugove koje morate odmah platiti. Ove poruke često sadrže linkove koji vode ka lažnim web stranicama koje imitiraju zvanične institucije.
3. Zahtevanje verifikacije SMS jednokratne lozinke:
  • Ukoliko dobijete poruku putem email-a, SMS-a, VIBER-a ili drugih kanala preko kojih se traži da verifikujete nalog ili račun slanjem SMS jednokratne lozinke koju ste dobili od banke, nikako nemojte to učiniti jer time možete omogućiti trećem licu pristup vašem nalogu za elektronsko bankarstvo ili verifikaciju neovlašćene transakcije putem platne kartice.
4. Ostale vrste prevara:
  • Bilo koje druge poruke koje zahtevaju lične informacije, podatke o platnim karticama ili bilo kakve uplate treba tretirati sa oprezom. Zvanične institucije i kompanije nikada neće tražiti ovakve podatke putem SMS-a.
Kako se zaštititi:
  • Ignorišite i obrišite sumnjive poruke: Ako dobijete poruku od nepoznatog pošiljaoca ili poruku koja vam deluje sumnjivo, najbolje je da je odmah obrišete.
  • Ne prosleđujte SMS jednokratnu lozinku nikome: Banka ili bilo koja druga zvanična institucija nikad neće tražiti da ovo uradite.
  • Ne ulazite na linkove: Nikada ne klikćite na linkove u porukama od nepoznatih ili sumnjivih izvora.
  • Ne unosite lične podatke: Nikada ne unosite vaše lične informacije ili podatke o platnim karticama putem linkova iz SMS poruka.
Proverite izvore: Ako niste sigurni u autentičnost poruke, proverite informacije direktno na zvaničnoj web stranici institucije ili kompanije koja vam je navodno poslala poruku.

Podizanje svesti o prevarama je ključni korak ka zaštiti vaših ličnih podataka i finansija. Hvala vam što ste pažljivi i što štitite svoje podatke.

Vaša,
Mobi Banka