Menu
 
 

Slanje novčanih sredstava u inostranstvo na devizni tekući račun u evrima ili drugim stranim valutama 

 

Korišćenjem mobilne ili online aplikacije, moguće je poslati novac u inostranstvo. Slanje novca je moguće izvršiti ka svim zemljama i u svim valutama koje podržava multivalutni račun Mobi Banke (EUR, USD).

 

Kako da izvršiš plaćanje?

 
 

1. Slanje novca možeš izvršiti putem aplikacije Banke na putanji Plaćanje/Plati osobi ili Pravnom licu/Devizno plaćanje. Najpre odaberi da li uplatu vršiš na devizni račun u zemlji ili u inostranstvu.

 
 

2. Prilikom popunjavanja naloga za devizno plaćanje potrebno je da uneseš broj računa primaoca u međunarodnom formatu (IBAN*) i SWIFT kod banke primaoca. Ukoliko je SWIFT kod ispravan, podaci banke primaoca (adresa, ime i zemlja banke) će automatski biti popunjeni.

*Moguće je uneti i format računa koji ne pripada međunarodnom standardu EU za numeraciju bankovnih računa (IBAN).

 
 

3. U delu „Naknade“ možeš izabrati jednu od dve opcije:
„OUR“ - pošiljalac snosi sve troškove slanja ili
„SHA“ - pošiljalac deli troškove slanja sa primaocem uplate. SHA troškovi podrazumevaju da će sve korespodentne banke u nizu naplatiti svoje troškove i time umanjiti iznos koji će dobiti primalac uplate.

Ovaj trošak isključivo zavisi od pošiljaoca koji bira jednu od dve gore navedene opcije.

 
 

4. U zavisnosti od odabrane šifre plaćanja, biće ti prikazano koju dokumentaciju je neophodno da dostaviš za pravdanje uplate. Dokumenta možeš priložiti kao sliku ili PDF fajl (maksimalni veličina fajla je 8MB).

 
 

5. Realizacija naloga najčešće traje od 1 do 3 dana, osim u slučajevima neradnih dana ili većeg broja korespondentskih banaka između banke pošiljaoca i banke primaoca. Od trenutka slanja do trenutka prijema novca, najviše zavisi od inostrane banke u koju se šalje novac (banke primaoca). 
Nakon izvršene uplate, kao dokaz plaćanja možeš preuzeti potvrdu (SWIFT) u aplikaciji, na putanji Moji računi/Akcije/Lista transakcija, odabirom izvršene transakcije.

 

Detaljno korak po korak uputstvo pogledaj ovde


 

Provizija

Primeri neophodne dokumentacije

Dodatne informacije