Menu
 

Uplata novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije

 
 

Sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica prouzorkovanim pandemijom virusa COVID-19, Republika Srbija opredelila je novčanu pomoć svim punoletnim građanima Republike Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, koji se prijave za novčanu pomoć - elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonski, putem kontakt centra. Isplata navedene novčane pomoći se vrši u dva dela u iznosu od po 30 EUR u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan stupanja Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (“Službeni glasnik RS” broj 40/2021).


Prijavu za novčanu pomoć možete izvršiti elektronskim putem na portalu Uprave za trezor ili telefonski, pozivanjem kontakt centra Ministarstva finansija u periodu od 28.04.2021. godine do 15.05.2021. godine. Uplata sredstava će biti izvršena od strane Uprave za trezor u maju i novembru 2021. godine.


Svako punoletno fizičko lice, državljanin Republike Srbije, može se odlučiti da mu se novčana pomoć uplati na račun u Mobi Banci.  


Ukoliko ste postojeći korisnik Mobi Banke, uplata novčane pomoći biće izvršena na vaš tekući račun. Nakon realizacije uplate, Mobi Banka će vas o tome obavestiti na način koji ste odabrali u podešavanjima svog naloga.


Ukoliko nemate otvoren račun u Mobi Banci, a prilikom prijave ste se odlučili za uplatu navedenih sredstava preko naše banke, Mobi Banka će vam na osnovu podataka dobijenih od Narodne banke Srbije otvoriti poseban namenski račun. Ovaj namenski račun biće otvoren bez ikakvih troškova i dokumentacije i tu vrstu računa nije moguće koristiti  u druge svrhe. Isplatu ili prenos sredstava sa posebnog namenskog računa možete realizovati na jedan od sledećih načina: 

  • Vlasnik posebnog namenskog računa – ličnim dolaskom u ekspozituru Mobi Banke, uz dostavljanje važećeg identifikacionog dokumenta 
  • Ovlašćeno lice - ličnim dolaskom u ekspozituru Mobi Banke, uz dostavljanje jednokratnog Punomoćja i ličnog identifikacionog dokumenata, ovlašćenog lica i vlasnika posebnog namenskog računa. Obrazac jednokratnog Punomoćja možete preuzeti ovde.


Nakon isplate novčane pomoći u celosti, Mobi Banka može ugasiti namenski račun bez posebnog zahteva.


Sve informacije u vezi sa isplatom novčane pomoći možete dobiti na portalu Ministarstva finansija putem opcije Prijava problema: https://idp.trezor.gov.rs/reklamacije.