Menu
 
 
Dragi korisnici,

Dobro došli u sekciju posvećenu bezbednosti podataka. 

Stvaranje bezbednog onlajn prostora je naš zajednički zadatak. Za potpunu sigurnost svih ličnih i finansijskih podataka, potrebno je da sarađujemo kao tim i podjednako vodimo računa o zaštiti od internet prevara.

U skladu sa našom proaktivnom poslovnom orijentacijom, trudimo se da vas uvek na vreme upoznamo sa različitim aspektima zaštite podataka i sigurnosti na internetu. Želimo da vam pružimo adekvatne informacije i alate, koji će vam obezbediti bezbedne svakodnevne finansijske transakcije. 

Zbog toga smo u nastavku pripremili kratke smernice kako da prepoznate potencijalnu prevaru i na koji način da se zaštitite. Očekujte korisne savete, najnovije informacije o aktuelnim temama, kao i uputstva o tome kako najbezbednije koristiti naše onlajn bankarske usluge uz minimalan rizik. 

Edukacija i blagovremeno upoznavanje sa svim izazovima u sajber okruženju su ključni za zaštitu ličnih podataka, stoga slobodno sve informacije o ovoj temi podelite sa prijateljima i porodicom.

 

I Z D V A J A M O


 
 
 
 

PHISHING:

KAKO SE ZAŠTITITI
Phishing je vrsta internet prevare koja se najčešće realizuje putem lažnih sajtova, imejl adresa, profila na društvenim mrežama, SMS, Viber ili WhatsApp poruka.


Cilj malicioznog subjekta je prikupljanje ličnih i poverljivih informacija, poput korisničkih imena, lozinki, brojeva kreditnih ili debitnih kartica i drugih osetljivih podataka.


Kako prepoznati phishing?


 
 
 
 

VISHING:

KAKO GA PREPOZNATI
Vishing (voice phishing) je oblik prevare u kojoj napadači putem telefonskih poziva ostvaruju kontakt i prikupljaju podatke.


Prevaru možete prepoznati ukoliko poziv dolazi sa nepoznatog broja i traži vaše lične podatke.


Često se pozivalac predstavlja kao zaposleni banke ili neke druge finansijske institucije – banka nikada neće tražiti da dostavite lične podatke putem telefonskom poziva

 
 
 
 

SMISHING:

NE REAGUJTE NA PRETNJESmishing (SMS phishing) je oblik prevare u kojoj napadači koriste SMS kako bi pridobili lične podatke.


Prevaru možete prepoznati ukoliko SMS dolazi od nepoznatog pošiljaoca, sadrži skraćene URL adrese ili vas poziva da posetite neki sajt, a najčešće je čitava poruka obojena pretećim tonom i pominju se kazne ili obustava računa.


Saznaj više o prepoznavanju i zaštiti od smishing-a:


 
 
 
 

T E M A   M E S E C A


 

KAKO DA BEZBEDNO PLAĆAM KARTICAMA NA INTERNETU

Kako biste bezbedno koristili platne kartice Mobi Banke prilikom plaćanja na internetu, delimo sa vama kako bi trebalo da izgleda proces onlajn kupovine, na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju i kako da se ponašate ukoliko posumnjate da je u pitanju prevara.